Storbarnsforeldre

Vestfold og Telemark

 


TEGN PÅ BRUK AV NARKOTIKA


Å oppdage at ens egen tenåring ruser seg er nok ett av alle foreldres verste mareritt. Som mor eller far kan en ofte få en magefølelse/fornemmelse av at noe ikke stemmer, og det er viktig å ikke overse dette når mistanken melder seg. Storbarnsforeldre har samlet noen tegn på symptomer det er lurt å ha i tankene dersom du mistenker ungdommen din har begynt ruse seg. 

De første symptomene på barn og unges rusbruk er atferdsendringer; endringer i humør, oppførsel og kroppsspråk. Det er ikke typisk tenåringsopprør det er snakk om, men snarere endringer du stusser over, og som kan gi deg en indikasjon på om ditt barn bruker rusmidler. 

Har sønnen eller datteren byttet venner og miljø, mistet interessen for ting som har betydd mye før, eller sluttet å bry seg om utseendet, klær og hygiene? Har han eller hun begynt å bryte med innetider, låse døren til rommet sitt, blitt klumsete, trøtt eller unngår øyekontakt? Er aggressivitet humørsvingninger og hukommelsessvikt et gjentakende problem? Virker han eller hun hemmelighetsfull? Har du oppdaget at penger og verdisaker forsvinner? 

Det er også en rekke fysiske symptomer slik som røde øyne og små, eller utvidede pupiller.

Er tenåringen ofte tørr i munnen, drikker mye vann eller tygger mye tyggegummi?

Har han eller hun brennmerker på fingrene, merker på armer? Eller legger du merke til en uvanlig lukt som tenåringen prøver å skjule?

Spiser den unge mer eller mindre enn før? Har søvnmønsteret endret seg betydelig?

Andre indikasjoner kan være problemer med å fokusere, sløvhet, dårligere karakterer og synkende motivasjon for lekser og skolegang.

    

HVIS DU OPPDAGER NOE FRA LISTEN UNDER ER DET TYDELIGE TEGN PÅ AT DET ER NARKOTIKA INNE I BILDET, EVENTUELT KJØP OG SALG: 

 

Papes

Papir til å rulle «løs tobakk», og brukerne har ofte den typen som er av større størrelse enn den en får kjøpt i butikk. 

Saks

 

Saks eller kniv som er sort (brent) på tuppen er verktøy som med stor sannsynlighet brukes til å klargjøre hasj.

Bong

 

En tomflaske, dorull, annet med hull i som brukes til å røyke cannabis (hasj/marihuana).

Emballasje

 

Tom emballasje fra andre typer tabletter enn ordinære smertestillende er et stort og alvorlig varsko på at ungdommen din ruser seg på ekstremt vanedannende tabletter som f.eks. Xanax/Xanor, Rivotril, Sobril, Oxy, Ksalol m.fl. Det er dessverre ikke uvanlig at ungdommer ruser seg på denne type medisiner. Mdma fås også i tablettform, så hvis du finner noe du er usikker på hva er, plukk det opp og undersøk selv, eller kontakt Storebarnsforeldre/andre som kan hjelpe deg. Små plastposer med lukkemekanisme brukes også ofte til oppbevaring og salg av narkotika.

Sølvpapir/aluminiumsfolie

Samme som ved funn av små plastposer, imidlertid er det ofte hasj som oppbevares i sølvpapir/folie.

Kaffebønner

 

Oppbevares i lommer/vesker for å skjule lukt av cannabis (hasj/marihuana). Politiet sier narkohundene lukter narkotiske stoffer til tross for kaffebønner, men bønnene gjør det vrient for mennesker å lukte cannabis. 

Tomme snusbokser av type mint 

Samme bruk som kaffebønnene, mintlukten demper lukt av cannabis. 

Clear Eyes

Øyedråper som brukes for å fjerne rødhet i øynene etter hasjbruk.

Kondomer/beholdere med urin

Hvis tenåringen din er vant til å bli tatt urinprøve av (for å teste rusbruk) og han/hun har «overdrevent» mange kondomer liggende, er dette en relativ tydelig indikasjon på at barnet ditt trikser med urinprøver som tas. Tenåringer som eksperimenterer med rus blir gjerne kreative for å lure seg unna og for å unngå å bli tatt for bruk av narkotika. Ofte får/betaler de andre som ikke bruker narkotika til å tisse på en flaske, og de heller denne urinen i et kondom som gutta fester med strikk rundt pungen, og jentene gjemmer i trusa eller i skjeden. Når de skal avgi urinprøve i en kopp, og det kreves delvis tilsyn lager de rift i kondomet slik at en annen persons urin kommer i koppen, og på denne utspekulerte måten tester ungdommen altså negativt (negativt = rusfritt). 


Du bør være årvåken på ovenstående tegn, og samtidig være oppmerksom på gjentakende mønstre og forandringer hos tenåringen din. Nye venner, nye eller manglende rutiner vil sammen med ovenstående kunne være tegn på at du er i ferd med å avdekke narkotikabruk. Barn og unge har mye «kaos» i hodet fra før. De har ikke et ferdig utviklet reaksjonsmønster og mangler ofte impulskontroll, de blir derfor litt uvørne med gjemmesteder osv. Derfor er det lurt å være oppmerksom, utføre «overdrevne søk» ved å åpne og undersøke tomflasker, kosmetikkflasker og andre typer beholdere som tenåringen kan oppbevare urin på.

 

«DET ER BEDRE Å LEVE AV SIN EGEN STYRKE ENN AV ANDRES SVAKHET, BESTEM DEG FOR Å VÆRE STERK» 

Storbarnsforeldre i Vestfold og Telemark